fot. Marcin Piotrowski

 

Adaptacja XVIII - wiecznego młyna w Klekotkach na hotel.

Działka położona jest opodal wsi Klekotki. Dostępna bezpośrednio z drogi dojazdowej do wsi. Teren pofałdowany, zadrzewiony zielenią w stanie dzikim. Staw pośrodku działki, odgrodzony od zabudowań wałem. Wjazd na teren z drogi asfaltowej przez nowoprojektowany most nad rzeczką Wąską. Na terenie objętym opracowaniem znajduje się zabytkowy młyn ( wpis do rejestru zabytków nr 634/69) i dawny budynek gospodarczy( wpis do rejestru zabytków nr 486/95) oraz nowoprojektowane budynki gospodarczo - administracyjne. Stare zabudowania zostały przeznaczone na hotel o wysokim standardzie wraz z towarzyszącymi funkcjami gastronomicznymi i rekreacyjnymi. Zabytkowy budynek dawnego młyna jest piętrowy z poddaszem użytkowym, podpiwniczony. Dach dwuspadowy kryty dachówką. Zaprojektowaliśmy w nim: recepcję, winiarnię (piwnica), salę kominkowa i konferencyjną (parter) i pokoje hotelowe. Drugim istniejącym budynkiem na tym terenie jest dawna stajnia. Jest to również budynek piętrowy z poddaszem użytkowym. Został on przeznaczony na hotelową restaurację oraz pokoje gościnne i rekreacyjne, a także saunę. Zespół składa się ponadto z trzech nowych budynków: Pierwszy to odbudowana dawna elektrownia wodna. Została ona zrealizowana poprzez dobudowanie do zachodniej elewacji młyna przeszklonej wiaty. W podobny sposób została rozwiązana druga kubatura tzn. ogród zimowy, który jest częścią restauracji mieszczącej się w parterze budynku gospodarczego. Trzeci - budynek administracyjny, jest całkowicie nowoprojektowany. Głównym założeniem przestrzennym było uzyskanie takich brył, które nie zakłóciłyby swoją wielkością skali całego zabytkowego założenia. Powstały projekty parterowej niskiej zabudowy wpisanej w istniejącą zieleń. Zespół został zaprojektowany tak, aby zachowując zabytkowy i wiejski charakter obiektu, wzbogacić go o współczesne elementy wyposażenia wnętrz. Dlatego obok ręcznie malowanych kafli, mebli i okuć robionych wg projektów przez miejscowych rzemieślników zastosowano współcześnie projektowane lampy, nowoczesną kuchnię, salę konferencyjną i rekreacyjną, a ogród zielony, będący przedłużeniem restauracji, i odbudowa dawnej elektrowni wodnej zyskały lekką, współczesną, przeszkloną bryłę.
Zakres powierzonego projektu: od urbanistyki (z zaplanowanym zespołem basenów) do detali wyposażenia wnętrz np serwet, grafiki informacyjnej itd.

projekt koncepcyjny: wykonany w ramach pracowni "Bogusławski i Jankowski"
projekt budowlany:
arch. Jerzy Bogusławski
arch. Małgorzata Łukasiewicz - Traczyńska
arch. Maria Racięcka
arch. Grażyna Piotrowska
arch. Beata Pułtorak