fot. Marcin Piotrowski

 

 

Rozbudowa księżówki w budynkach klasztoru Sióstr Wizytek w Warszawie.

Nadbudowa i renowacja budynków dawnych zabudowań przyklasztornych klasztoru Sióstr Wizytek były dla Pracowni bardzo dużym wyzwaniem projektowym. Są to już ostatnie w Warszawie ocalałe XVIII - wieczne budynki drewniane, tworzące bardzo kameralną i harmonijną całość. Projekt zakładał wybudowanie mieszkania w północno - zachodnim narożniku dziedzińca, tuż przy murowanej bramie. Zdecydowaliśmy się na powtórzenie już istniejącej w tym zespole formy drewnianej trójkątnej ściany szczytowej. Aby uniknąć monotonii elewacji, zróżnicowaliśmy tylko szerokość traktu. Przy tympanonie bramy całość nowoprojektowanego dachu została obniżona, aby nawiązać do dawnej wysokości zabudowy w tym miejscu dziedzińca.

projekt arch. Jerzy Bogusławski