fot. Basia Sokołowska

 

Restauracja "Villa Foksal"

Podstawowym założeniem projektu restauracji Villa Foksal było stworzenie współczesnego wnętrza, które zgodnie z życzeniem Inwestora nawiązywałoby do klimatu śródziemnomorskiego a jednocześnie współgrało z estetyką bryły zewnętrznej budynku. Cechą charakterystyczną jest zastosowanie portali nad drzwiami i wokół okien, wykonanych z surowo obrobionego wapienia i stiukowych kolumn, wyznaczających rytm sali jadalnej. Pozostałe elementy to matowe marmurowe posadzki, drewniane olejowane parkiety, schody z piaskowca, wapienne kominki. Kolorystyka pastelowa. Poszczególne plany nakładają się poprzez prześwity i okna, świadomie zachęcając do penetracji sąsiedniego pomieszczenia. Rozmieszczenie lamp zaprojektowano w sposób umożliwiający uzyskanie co najmniej trzech "scen oświetleniowych" w każdym pomieszczeniu.


Autorzy projektu:
arch. Dorota Bogusławska 
arch. Jerzy Bogusławski
arch. Grażyna Piotrowska

Współpraca projektowa:
arch. Ewa Horoszkiewicz 
arch. Maria Racięcka