Foto:Joanna Siedlar

 

Mieszkanie prywatne - Warszawa

Zasadniczym problemem do rozwiązania przy projektowaniu pięćdziesięciometrowego mieszkania na ostatnim piętrze w Alei Przyjaciół było stworzenie przestrzeni jak najbardziej otwartej, a zarazem wielofunkcyjnej. Istnienie jednego niefortunnie usytuowanego pionu kanalizacyjnego, -pozostałości po epoce mechanicznego podziału pięknych wielkich mieszkań na kwaterunkowe substandardy, było dodatkowym utrudnieniem. Istotnym elementem projektu stał się wielofunkcyjny mebel, optycznie wydzielający część wypoczynkową od kuchni i jadalni, jednocześnie dyskretnie zasłaniając wejście do łazienki. Aby podkreślić jednoprzestrzenność wnętrza mebel ten nie sięga do sufitu podobnie jak jedyna przeszklona górą ściana oddzielająca sypialnię .Wszystkie okna zostały zamienione na balkonowe, aby mieszkanie jak najbardziej doświetlić i powiązać z otaczającym je tarasem.

Projekt:

Dorota Bogusławska
Maria Racięcka